Spirituele achtergronden

  • Shamanisme uit USA
  • Shamanisme uit america, europa, africa en Azië
  • Shamballah reiki
  • Flower of life / MerKaBa aktivatie / aquarius bewustzijn
  • Tantra
  • Div massage opleidingen -energetisch werken - holistisch werken - haptonomische principes-
  • Kebatinan/Kejawin
  • Boeddhisme, Taoïsme, Soefisme en andere mystieke stromingen


Minyak geeft nu en dan een training.

Als je interesse hebt, kan je dit aangeven en dan laat ik je weten wanneer er een training naar je smaak van start kan gaan. De trainingen zullen meestal op een zondag (overdag) of zaterdag (middag/avond) zijn in een zaal vlakbij Delft.

Reiki 1-2: De basis van Reiki, leren werken met energie, div initiaties, lesboek, leren werken met een aantal symbolen. Shamballah reiki. Mijn docent was John Armitage = Haridas Melchizedeck, die deze methode ontwikkelde n.a.v. zijn dromen & meditaties.
Duur: 2 of 2 1/2 dag
Kosten: € 250

Reiki 3-4: Je krijgt opnieuw initiaties, nu met meer symbolen. Bij reiki 4 leer je zelf initiaties geven. Na reiki 1-2.
Duur: 1 dag
Kosten: wordt voorlopig niet aangeboden

Polariteitsmassage : In enkele bijeenkomsten leer je masseren met de polariteitsmassage als basis. Je leert iemand goed op een massagetafel leggen, op zijn gemak te stellen en je leert verschillende basisgrepen. Daarnaast leer je verschillende technieken aarde-water-lucht-vuur-aarde.
Duur: 5 dagdelen (middag of avond)
Kosten: € 250

Dorn Rugwerveltherapie : Dorn is een praktische methode om de rug te behandelen. Wat je leert is het meten en herstellen van beenlengte, het corrigeren van SI gewricht, rugwervels en andere gewrichten. Je leert ook de contra-indicaties.
Duur: 2 ruime dagen van 6 à 7 uren
Kosten: € 250

Meditatie: We komen een aantal keren bij elkaar waarin ik je begeleid in het mediteren en je help op een ontspannenner manier te leven. Er zijn veel vormen van meditatie en ik kijk naar de groep welke het meest geschikt zijn. Uiteraard is de basis om aan jezelf te werken en dit zal een onderdeel zijn van de groep.
Duur: 5 korte dagdelen (middag of avond)
Kosten: € 125

Healing: je leert enkele shamanistische healingsmethoden. O.a. een shamanistische legging met kristallen (edelstenen) en de South Wind open heart ceremonie. Je leert ceremonie maken vlg de oorspronkelijke bewoners van USA. Je leert hoe je je aura kunt reinigen en je chacra's bij jezelf kan uitbalanceren. Je leert ook hoe je dit bij een ander kan doen. Er zal tijd zijn om over je eigen ontwikkelingen te spreken. Spirituele kennis toepassen in je dagelijks leven en/of in je praktijk is ook een onderdeel. Ik haak in op jouw niveau dus beginner èn gevorderden zijn welkom. Ik probeer wel de groep zo samen te stellen dat de verschillen in ervaringen niet al te ver uit elkaar liggen.
Duur: 4 ruime dagen van ca 6 à 7 uren
Kosten: € 380


Korting bij 2 : 5 %
Korting bij 3 : 10%

Vaak wordt ik bij de trainingen geholpen door een collega behandelaar of een eerdere cursist.

Minyak werkt samen met Via-Sophia
Met Sophie Verheij geven wij besloten massagedans-avonden in Dordrecht. Je kan je aanmelden als je eerder een open massagedans avond elders hebt meegemaakt. De masssagedans is een combinatie van contactdans (eerste deel van de avond) en massage (2e deel van de avond). Lichaamscontact en naakt zijn onderdeel hiervan. Massagedans heeft raakvlakken met de tantra, ben je wèl bekend met bv tantradans of trancedans of tantra, en je zou toch willen meedoen, dan kan je overleggen.

Tantra
Sinds ca 2002 ben ik bekend met verschillende 'tantrische' paden. Al wil ik me ook niet vastpinnen op een 'begrip' met een vorm waar ideen over zijn. Ik laat liever de oordelen los en ben vrij van 'wat iets zou moeten inhouden. Deze vorm van spiritualiteit wordt nl niet altijd correct uitgelegd. Eerlijk is eerlijk, eigenlijk weten de beoefenaars ook geen eenduidige set van 'regels' op te noemen. Waar de tantrica's het wel over eens zijn is dat tantra een spiritueel pad is en dat het niet gaat om de seks. Het is een pad vergelijkbaar met Boeddhisme en is afkomstig uit India. Sommigen claimen dat het leidt naat verlichting, maar wat als je niet speciaal dat doel hebt? Of dat het vrijworden van ego betekent, maar wat als je het ego juist als handig instrumnt ervaart in het dagelijks leven? Anderen claimen dat het gaat om onthechting, maar wat als blijkt dat je bij onthechting ook alles kan kwijtraken en je het toch wel fijn vind om in een warm bed te slapen en te kunnen afrekenen bij de supermarkt? Vandaar dat ik deze vragen los laat, ik wil me er niet mee vereenzelvigen. Ik wil me alleen richten op dienstbaar zijn, energie verhogen, zuiverder worden.

Het werken met, opwekken en ervaren van prana (=levensenergie, kosmische energie) kan op verschillende manieren. Bv door meditatie, of door een soort gymnasiekoefening icm ademhaling. Uiteraard kwam ik (masseur zijnde) jaren terug al in aanraking met de vorm waarbij massage wordt toegepast om de levensenergie te verhogen. Ik ontving diverse trainingen maar ook initiaties op het gebied van de sekuele energie, o.a. op reis en uit verschillende windrichtingen en bronnen afkomstig. Gedurende de jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld.

Tantra massage
Voor wie tantra begrijpt, is er mogelijkheid om tantra massage te boeken. Hierbij ondersteun ik je verder in je spiritualiteit. Onderdeel kan zijn het verhogen van seksuele energie. Doel is spirituele ontwikkeling, verhogen van je energietrilling, balans. Kosten zijn €150.

Massage op maat/Therapeutische massage
Niet onder de noemer 'tantra massage' maar 'massage op maat'  of 'therapeutische massage' kan je ook al heel fijn ervaren en groeien. Doel is balans en groei. De kosten hiervoor zijn lager en kan je terugvinden bij pgn 'kosten'.
Misschien vind je het leuk om te weten dat Minyak heeft zijn roots in de spiritualiteit heeft liggen.

Het was toen ik als projectleider werkte in de bouw, ik ben namelijk van oorsprong bouwkundig ingenieur. Na een contract bij een detacheringsburea had ik een tijdje vrij en ging als vrijwilliger werken bij 'De Sprengk' in Tilburg. Een geweldig spiritueel centrum dat helaas niet meer bestaat. Het was in een oud vrouwenklooster gevestigd en ik vond het heerlijk om daar te zijn. Uit allerlei oeken van de wereld vlogen interessante spirituele leraren in. 
Teruggekomen in de bouw, realiseerde ik mij steeds meer dat ik de mens centraal zet, in alles. En dat de bouw niet de plek was waar ik me hier fijn bij kon uitleven. In de avonduren ging ik mensen helpen. Met fysieke of psychische problemen, of die gewoon niet lekker in hun vel zaten. Daarnaast begon ook mijn spirituele pad pas echt. Hiervoor ben ik zowel in Nederland, leraren komen namelijk hier naar toe, ook zelf in Azië terechtgekomen. In Indonesië. Daar heb ik veel geleerd van verschillende mensen.

De volgorde van het ontstaan van Minyak was nl:

lichtwerk w.o. reiki en shamanisme sinds 1997
teachings, readings en healings sinds 1998
div massagevormen sinds 1998
psychologie sinds 2007
medische en natuurgeneeskundig sinds 2008
verpleegkundig sinds 2011

Wie vanuit binnen voelt dat hier een weg is, mag uiteraard aankloppen. Je intentie is van belang welke volgende stappen er zullen komen.